Srp 072013
 

Lidé kteří se snaží jíst zdravě a dodržovat zdravou životosprávu mají často strach jíst v restauracích, protože nevědí zdali je jídlo dostatečně dietní a zdravé. Je jejich strach opodstatněný? Ve skutečnosti i přesto že v restauracích se časo nabízejí jídla příliš tučná, kalorická a nepříliš zdravá, dá se zde  najíst relativně zdravě a nízkokaloricky pokud budeme dodržovat několik jednoduchých pravidel.  Zde je několik tipů jak si dát dobré a k valitní jídlo v restauraci beze strachu ze zvýšeného kalorického příjmu.

V čínských restauracích a bufetech doporučujeme pouze malé porce, a nikdy nejíst obalované jídlo.
v Italských restauracích nejíme pizzu, špagety nebo jiné těstoviny, dáme si raději libové maso.
Fast foodů se pokud možno vyvarujeme. Většina jídel v rychlém občerstvení je nezdravých .
Salátový bar je dobrá volba, ale hlídejte si množství bílkovin (libové maso, sýr)

Pokud jíte v normální restauraci a la carte, měli byste si dávat pozor na následující:
Vybírejte si raději kuřecí, krůtí, rybí, nebo libové hovězí maso namísto vepřového, skopového, kachního, nebo husího masa.
Grilované, dušené nebo vařené maso upřednostněte před smaženým! Obalované a na tuku smažené maso, ryby, sýr a zeleninu nejezte.
Jako přílohu si místo hranolků vyberte raději rýží nebo zeleninovou oblohu.
Možné je také jako příloha vařené brambory bez omastku.
Jako předkrm byste neměli jíst chléb, ale můžete si namísto toho dopřát lehký salát.
Vynechte dezert! Sladké těsto, koláčé, zmrzlina, kompot, zákusek  – v žádném případě, zejména ne po jídle!

jidlo

Nemusíte tento ani žádný jiný dietní plán následovat slovo od slova. Nemusíte také vařit nové jídlo každý den po celý týden. Připravte si o víkendu pořádnou dávku jídla do zásoby,(například uvařte kilo hnědé rýže , nachystejte si do mrazáku sáčky mražené zeleniny a podobně, a každé ráno po snídani si udělejte pár sendvičů na další jídlo.

Na hlavní jídlo v poledne můžete sníst o něco větší porci s o trochu více kaloriemi, a na odpolední svačinu byste oproti tomu měli sníst o něco méně, ale ne méně než 200 kalorií. Nevynechávejte žádné z těchto jídel a nenahrazujte je například kávou, protože potom je hladina cukru v krvi příliš nízká a potom při dalším jídle dochází ke skokovému nárůstu, který způsobuje ukládání tuků. Po ránu nepotřebujeme tolik sacharidů jelikož není nutné brzy po ránu zvýšovat hladinu cukru, ale zato je potřeba více bílkovin. Večer také nepotřebujeme mnoho sacharidů, jelikož se noci většinou moc nepohybujeme, ale zato bychom měli jíst více bílkovin. Není problém, pokud byste řekněme jednou týdně, snědli o trochu víc, než máte naplánováno, ale nemělo by se to opakovat příliš často a je to možno kompenzovat snížením kalorií pro následující den. Nezáleží také na tom, jestli někdy sníte trochu nezdravého jídla, ale neměli byste přesáhnout denní porci kalorií vypočtených ve vašem plánu.

Share on Facebook

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>